topbild hovar

utbildning

Min hovslagarutbildning gick jag i bland annat i Lernias regi, innan dess har jag praktiserat med och utan statens inblandning i ca 3.5 år. Under utbildningen ingick ett praktikblock på 23 veckor. Under denna praktik gick jag under hovslagare Johan Backman och Peter Buhlérs vingar på Wången AB i jämtland där många av dagens hovslagare utbildats.

Dock vill jag pusha lite för L.H.S -Livets Hårda Skola... Ingen skola är så utvecklande som livet och den erfarenhet man skaffar sig längs vägen. Jag lärde mig mycket inom skolan men den största kunskapen kommer från alla de hästar jag träffat på under alla år runt om i världen, alla föreläsningar, alla kollegor jag pratat med, alla kollegor jag jobbat med och framför allt alla problem jag ställts inför!
De hovslagare som stöttade mig från nybörjare till utbildad hovslagare är - Hródmar Bjarnason, Åsa Lewin, Ankie Bergdahl och Johan Backman.

De moment jag gjorde där var bla: (förutom "normal skoning")
  • smide
  • korrigering av felaktiga benställningar/balansering
  • nitning av hovspricka
  • åtgärda ballförskjutning
  • plastning
  • unghäst-skoning

Jag fick även assistera hovslagarlärarens tappskolektioner till alla gymnasielever. Samt löpande sko alla skolans hästar inför löp och träning. Och jag har många vinnare bakom mina verktyg..... Dessutom grillade veterinär Ulf H mig i hältbedömning ungefär 1 gång i veckan.

Utöver denna utbildning så arbetade jag på Island under ett antal år, med förutom skoning även unghästträning/hantering vilket jag tyckte var en mycket bra skola! Det är alldeles för få hovslagare/veterinärer som klarar av att läsa hästar anser jag...

uppskoning trav

Uppskoning #2, travprovet hos Stig H Johanssons stall i Hårby. Hästen heter "Bowlet B" och skulle skos med "Toyotaskor" och filtsula fram och galopp-järn bak. I det här läget är man inte kaxig. Men även här fick jag godkänt.

sjukbeslag

Ett sjukbeslag på Ivory Newmen, en varmblodstravare - med trakttrång och ballförskjutningsavlastning.

sjukbeslag

Olika sjukbeslag som jag smidit under min praktik.

Jag är nu klar med alla fem vidareutbildningskurser arrangerade av SHF.__________________________________________________________________

-2006, kurs och clinic för Mark Caldwell/(UK).
-2007, kurs och clinic för Chris Powell/Wales, hovslagarmäster.
2008, hovslagerikurs och clinic för Magne Delebekk(NO) och Lee Green(US)(invald i Hall of Fame).
2008, clinics för Denise Leviliard(FR), hovslagarmäster.
2009, smideskurs för 6faldige världsmästaren Grant Moon samt Magne Delebekk.
2010, december clinics för Hans Castelijn veteterinär och hovslagare(IT), Rob Renirie hovslagarmäster(NL), samt Jörg Gogolin, hovslagare (DE)
2010 april, Domar samt granskarkurs för gesälldomare tillsammans med alla hovslagarlärare i Sverige.
2006-2010, otal föreläsningar av Owe Wattle och Mikael Westberg(SE) veterinär respektive hovslagarmäster.
2010, granskar- och gesällkurs för alla hovslagarlärare i Sverige.
2011, deltog i en ministudie tillsammans med leg.vet Lars Roepsdorf rörande olika typer av ringskors inverkan i olika underlag.
2012, höll föreläsning för distriktsveterinärerna och djurskyddsinspektörerna i jämtland/härjedalen/västerbotten i ämnet hovar.
2012. Vidareutbildning öronmärkt för hovslagare vid hovslagarskolorna inom ämnet hovsprickor & prestation/ledproblem kopplat till skoning.
2013, blev vald till Årets Hovslagare!

Förutom nedanstående blockutbildningar har jag deltagit på ett otal hovslagarclinics i olika hovrelaterade ämnen, jag samarbetar dagligdags med veterinär Ulf Hedenström som forskar på
hovbroskförbening, jag har varit domarsekreterare till ett antal mycket högt internationella domare på hovslagartävlingar(såsom, Mark Caldwell, Chris p, Magne Delebeck, Denise Leviard, Grant Moon).
Jag har även varit på kurs hos 6-faldig världsmästare i hovslageri - Grant Moon i Skara, 2010.
Min arbetsgivare har ett nära samarbete med veterinär Owe Wattle/SLU i olika hovrelaterade områden.
Utöver detta utbildar jag hovslagare dagligdags och examinerar dessa. Eftersom jag ständigt samarbetar nära med 2 andra hovslagare så blir jag även granskad och tvingas upprätthålla min standard hela tiden!

Block 1 - Anatomi.

Grund och fördjupning. Klara att avgöra hästs benställning, samt skilja den från, eller knyta den till ev. hovproblem. Även skriftliga hemfrågor.

Block 2 - Balanserad skoning.

Balansering, grund och fördjupning. Praktiskt block. Häst skall åtgärdas. Omdöme och rekomendationer skall lämnas, skriftligt och muntligt, till instruktör och djurägare. Om resultat ej uppnås skall indikation lämnas på vad som ej svarar som önskat.

Block 3 - Fölkorrigering.

Teori och praktik. Klara av hantering av föl, samt bedömning av benställning och ev framtida problem, och ge djurägarråd. Kunna använda ortopediska metoder på hov (plast, skor), samt ha kunnighet om problematiken, verkan och biverkan.. Även skriftliga hemfrågor.

Block 4 - Hovdefekter.

Teori och praktik. Kunna utföra hovåtgärder, beslagstillverkning samt fixeringsmetoder.

Block 5 - Hovsjukdomar.

Teori och praktik. Kunna utföra hovåtgärder samt beslagstillverkning. Praktiskt prov med smide. Även skriftliga hemfrågor.

KONTAKTINFO

Daniel van der Blij
0709-30 17 15
info@nitajarnet.se
Tidsbokning vardag
kl 8-18
Helger endast akuta ärenden
INNEHAR F-SKATTSEDEL

Svenska hovslagareföreningen

Sidan är skapad av Mari Norberg i augusti 2008 - Copyright Nita Järnet